De Leukste parken van Amsterdam

Uiteraard valt dit niet in alle objectiviteit te zeggen, want waar de een zweert bij het Vonderpark heeft de ander zijn hart verpand aan het Amsterdamse Bos. Maar geef toe, is er iets beters nadat je de hele dag allerlei bezienswaardigheden hebt bekeken, om helemaal tot je zelf te komen in een van de Amsterdamse parken die de stad rijk is?!

Maar liefst veertig parken bevinden zich in onze hoofdstad. Groen-oases waar je heerlijk kunt relaxen . Er zijn mogelijkheden om te wandelen, te fietsen of om te hardlopen.

Aantrekkelijk is ook dat je al deze parken overal in de stad kunt vinden. Het maakt niet uit waar je, je bevindt in Amsterdam er is altijd een park op steenworp afstand.

Er zijn parken met speeltuinen, kinderboerderijen, of buitenzwembaden, kortom kinderen kunnen er zich prima vermaken. Maar ook kunst en cultuurfans komen in de  Mokumse parken niets tekort! Je kunt er de fraaiste monumenten of beeldhouwkunstwerken aanschouwen. 

AMSTELPARK

Tien minuten verwijderd van de Rai-congres-en beurshallen en op hooguit dertig minuten loopafstand van station Zuid- WTC  bevindt zich het Amstelpark.

Deze groenvoorziening dateert van 1972. Het betrof een van de locaties van de befaamde wereldtuinbouwbeurs Floriade. Zodoende hebben we hier niet te maken met een standaard park gevuld met bomen en ruime open plekken.

Nee, het tegenovergestelde. Het Amstelpark zal u verbazen met zijn extreem diverse tuinen. Denk daarbij aan een Japanse tuin, Romeinse tuin, een vlindertuin, een heimtuin en een Belgische Kloostertuin.

Kinderen hoeven zich in dit park absoluut niet te vervelen.  Voor hen is er een royale speeltuin, een minigolfbaan en ze kunnen zich zelfs verplaatsen met een treintje dat over het terrein rijdt.    

Een Stadsboerderij in het Amstelpark

Ook dierenliefhebbers komen hier helemaal aan hun trekken. Voor hen is er in het Amstelpark een bescheiden stadsboerderij waar kangoeroes, Schotse Hooglanders , eekhoorns, geitjes en minipaardjes zich laten zien.

Het Amstelpark is gesitueerd langs de rivier de Amstel, vandaar de naam. Als je via de achteruitgang het park verlaat dan word je getrakteerd op een schitterend uitzicht over de Amstel,

Een wandeling langs de Amstel is dan ook echt een aanrader.

Wanneer je via de achteruitgang het Amstelpark verlaat loop je recht op de monumentale Riekermolen af. Deze molen stamt uit 1636 en is een echte aanrader.  Zonder twijfel behoort deze perfect onderhouden molen tot een van de mooiste van Amsterdam. Een klein bronzen monument achter deze molen herinnert ons aan Rembrandt . Onze grootste schilder ooit, die komend uit Amsterdam langs de Amstel liep en landschapstekeningen vervaardigde.

Als dit aantrekkelijk klinkt, dan adviseren wij je om de weg in Zuidelijke richting af te open tot je vanzelf in Ouderkerk belandt en natuurlijk  is het dorp ook per fiets prima bereikbaar. In Ouderkerk kun je even fijn op adem komen op een van de aantrekkelijke terrassen aan het water. 

Vanaf acht uur kunt u elke dag terecht in het Amstelpark. Het sluit een half uur voor zonsondergang en mits aangelijnd zijn honden er toegestaan.

Amstelpark & bereikbaarheid

Het is heel simpel om met de auto het Amstepark te bereiken. aan de Europaboulavard bevindt zich de hoofdingang, recht tegenover de A.J. Ernststraat.  Het park wordt omringd door de Borcht, de Amstel, de Europa Boulevard en de A10  Ringweg Zuid. Parkeren is bij de Europaboulevard doorgaans geen probleem.

VONDELPARK

Het bekendste park van de stad is het Vondelpark.  De plek waar menig Amsterdammer en mensen buiten Amsterdam graag vertoeven om te ontsnappen aan de hectiek van het dagelijks leven. Om vervolgens volop te genieten van de rust en schoonheid die het Vondelpark te bieden heeftnbaar Vervoer is natuurlijk ook een goed alternatief, vooral omdat het park grenst aan de halte Rai.

Het uit 1865 daterende langgerekte stadspark bevindt zich in Stadsdeel Amsterdam Zuid, grenzend aan Stadsdeel Amsterdam West. Van de Stadhouderskade kunt u door het Vondelpark tot aan de Amstelveenseweg lopen.

In 1864 werd het Vondelpark door een groep particulieren gesticht. Een jaar later vond de opening plaats voor het publiek. Eerst onder de naam ‘Het Nieuwe Park’, maar sinds de plaatsing van het standbeeld van Vondel kennen we het park sinds 1880 als het ‘Vondelpark’.

Engelse landschapsstijl

De Engelse landschapsstijl stond model voor de inrichting van het Vondelpark. Zoals daar zijn de typische elementen zoals kronkelende paden, glooiende heuvels, verspreid staande boomgroepen waardoor overal doorkijkjes ontstaan en idyllische waterpartijen. De illusie van het landelijke karakter van het park wordt versterkt door de gebouwen en tuinsieraden.

De hectiek van de grote stad moeten de bezoekers even helemaal achter zich kunnen laten.  Het oorspronkelijke tuinontwerp is grotendeels intact gebleven.

De illusie van het landelijke karakter van het park wordt ook versterkt door de gebouwen en tuinsieraden.  De hectiek van de grote stad moeten de bezoekers even helemaal achter zich kunnen laten.

Aanvankelijk behoorde het Vondelpark toe aan een vereniging. Het onderhoud  werd echter te begrotelijk waarna in 1953 het Vondelpark aan de gemeente werd geschonken. 

Het Vondelpark veranderde ingrijpend gedurende de jaren zestig en zeventig. In de gehele wereld had het de naam van het hipste park dat er bestond. Het Vondelpark was de plek voor jongeren uit alle windstreken die er overnachten. Douches, rijdende w.c wagens bagagedepots en zelfs gratis koffie werden geregeld door de gemeente Amsterdam. Vliegtuigmaatschappijen lokten Amerikaanse hippies met slogans als: ”Fly  KLM, sleep in the Vondelpark.”

Momenteel is het allemaal weer wat strenger. En hebben de bezoekers te maken met regels die zijn opgesteld om alles in goede banen te leiden in het Vondelpark.

Wat mag en wat mag niet?!

NIET TOEGESTAAN IN HET VONDELPARK

Een scooter, bromfiets of auto besturen

Eten en drinken verkopen. ( tenzij in bezit van vergunning)

Open vuur of kampvuur

Barbecues

Percussie-instrumenten  of versterkte muziek

Kamperen of anderszins overnachten

Wel toegestaan in het Vondelpark

*Skaten en fietsen, uitsluitend op asfaltpaden.

*Muziek, zolang het niet versterkt is. Dus uitsluitend akoestisch.

*Picknics

*Onze trouwe viervoeters, de honden, ze zijn van harte welkom, mits aangelijnd in de buurt van en op speelplaatsen. En op weilanden. 

NIET TOEGESTAAN IN HET VONDELPARK

Een scooter, bromfiets of auto besturen

Eten en drinken verkopen. ( tenzij in bezit van vergunning)

Open vuur of kampvuur

Barbecues

Percussie-instrumenten  of versterkte muziek

Kamperen of anderszins overnachten

De beste manier om het Vondelpark te bereiken is middels het Openbaar vervoer. Parkeren in Amsterdam is namelijk nogal aan de prijs!

Ansterdam Centraal.

Trams 2, 5, 12, 13 en 17. Uitstappen halte Leidseplein. Vandaar is het slechts twee minuten wandelen naar het park.

AMSTERDAMSE BOS

Ga je voor wat meer natuur en ruimte dan een stadspark biedt, dan raden wij het Amsterdamse Bos aan.

Met het openbaar vervoer is het Amsterdamse bos prima te bereiken. Deze groenvoorziening bevindt zich aan de Zuidflank van de stad. Het Amsterdamse Bos geeft je de indruk mijlenver van de grote stad verwijderd te zijn.  

Eigenaar van het Amsterdamse Bos is de gemeente Amsterdam. Dit terwijl het grootste deel van het Amsterdamse Bos zich in Amstelveen bevindt! Op jaarbasis ontvangt het Bos ongeveer 4,5 miljoen bezoekers. Het Amsterdamse bos heeft een oppervlakte van 1.000 hectare. Central Park in New York City past er drie keer in. Het Amsterdamse bos biedt plek aan een aantal dierenparken, roeibanen, sportclubs, tuinen en herdenkingsmonumenten.   

De Bosbaan mag je gerust het pronkjuweel noemen van het Amsterdamse Bos. In 1937 werd de roeibaan geopend. En daarmee een extra mogelijkheid voor roeien op de Amstel of op de Ringvaart rond de Haarlemmermeerpolder.  Het Amsterdamse Bos  herbergt hiermee

de oudste kunstmatige roeibaan ter wereld. Anno 2014 was de Bosbaan voor de tweede keer organisator van de Wereldkampioenschappen Roeien.

RECREATIEGEBIEDEN

Het Amsterdamse bos kent verscheidene open gebieden en weilanden. Een aantal van hen ligt aan een kunstmatig strand langs vijvers. Daar vind je ook sanitaire voorzieningen, voedselvoorzieningen en voor recreatie ’s zomers, kinderspeelvoorzieningen.

ZWEMMEN IN HET AMSTERDAMSE BOS

Het Amsterdamse Bos kent verscheidene vijvers en beekjes met zwemmogelijkheden. Een deel van de Grote Vijver heeft een zandstrand. Zodra de weergoden ons gunstig gestemd zijn, zal het water van het kinderbad Groot Kinderbad worden geactiveerd van mei tot september.

Als u interesse hebt in kanoen of kajakken, dan komt u in het Amsterdamse Bos volledig aan uw trekken!

Er zijn kano’s, waterfietsen en kajaks te huur bij de Grote Speelvijver.

PANNENKOEKENHUIS EN GEITENBOERDERIJ

Een geweldige plek om kinderen naar toe te brengen is de Geitenboerderij in het Amsterdams Bos.  je kunt er eenvoudige gerechten bestellen en ook zuivelproducten op basis van geitenmelk. Verder is hier een doolhof en een speeltuin. Het zelf voeren

van de geitjes is hier zeer populair.

Pannenkoekliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij Boerderij Meerzicht! Hier kun je herten bekijken en sluit een grote aantrekkelijke speeltuin aan op de verlangens van de kindjes.

Schotse Hooglanders zijn ingezet om de bebossing in sommige gedeeltes te beteugelen. Zij grazen in een gebied dat is omringd door veeroosters.  Op die manier voorkomen de dieren dat de weide niet dicht groeit met bos en het geheel een natuurlijke uitstraling krijgt. Een resultaat  dat onmogelijk bereikt wordt met maaien.

KAMPEREN IN HET AMSTERDAMSE BOS

Een tent voor een dag opzetten is mogelijk op de Day camping. op de Camping Amsterdamse Bos zijn er mogelijkheden voor een langer verblijf. Hier worden standplaatsen verhuurt voor tenten, caravans en campers. Afgezien van deze plek is het nergens in het bos toegestaan te overnachten!

BEATRIXPARK

Een waarlijk Amsterdams juweeltje zou je het Beatrixpark  mogen noemen.  Jakoba Mulder, een belangrijk  Nederlands landschapsarchitect die ook betroken was bij het Amsterdamse Bos, leverde het ontwerp voor deze bijzondere groenvoorziening.

Momenteel kennen we het Beatrixpark als een mooi, schoon en rustig park grenzend aan het zuidelijk stadsdeel Buitenveldert. 

Dankzij de  Floriadetentoonstelling in 1972 herbergt het Beatrixpark nog steeds kleine paviljoens. Het mooiste deel van het park betreft het oude gedeelte, vooral omdat daar het oorspronkelijke romantische karakter nog altijd terug te vinden is. De invloed van de Engelse parken is overduidelijk, zoals een open landschap met een meertje. uitsluitend dit deel van het Beatrixpark kreeg in 2005 de status van stadsmonument.   

Lopend: Sla bij de hoofdingang van het Rai congrescentrum  naar rechts en vervolgens linksaf richting Amstelhal van de RAI.  Wandel voorbij deze hal en even later zie je achter het kanaal het park liggen. Het park is gesitueerd achter alle tentoonstellingshallen.

Hoe kom ik bij het Beatrixpark

Evenals het Vondelpark kun je de auto nemen er naar toe. Maar gezien de pittige parkeerkosten adviseren wij toch de fiets of het Openbaar Vervoer. Aangezien het Beatrixpark is gesitueerd tussen Station Zuid WTC en station RAI kunt je er met het OV  prima komen! Als je gebruik maakt van de Noord Zuidlijn, sta je in minder dan 25 minuten in het Beatrixpark. Fietsend moet ook te doen zijn in minder dan een half uur.

Kon je het oude Westerpark beschouwen als een vrij doorsnee groenvoorziening met enige bronzen sculpturen, inmiddels  zie je dat de verse toegevoegde Westergasfabriek meer weg heeft van een experimentele buitenwijk. Er hangt een avant-gardesfeer en er is sprake van een jong publiek.

Heel veel  eettentjes, cafees en terrasjes bepalen de uitstraling van het terrein van de Westergasfabriek! Culturele en culinaire evenementen vinden er regelmatig plaats. Zelfs een bioscoop bevindt zich op het terrein en tevens meerdere uitgaansgelegenheden. Dus goed beschouwd kun je hier letterlijk een hele dag vertoeven zonder je te vervelen.

Als je spreekt van een ideale mix tussen industrie en natuur, dan voldoet deze plek daar bijzonder goed aan!

Jongeren en jonge gezinnen komen heel graag in het Westerpark.  Hier vind je de volmaakte plek, waar er sprake is van een fijne samensmelting van natuur en de gezelligheid  van alle horecamogelijkheden.

Route naar het Westerpark Amsterdam.

Lopend: Beginnend bij het Paleis wandel je over de Dam richting Centraal Station.  

jJe begint op de Dam. Je loopt  het Damrak af richting Centraal station. Bij het Victoriahotel ga je linksaf de Prins Hendrik kade op. Na zo’n honderd meter sla je links af de Martelaarsgracht op. Na een klein stukje steek je rechtsaf over en wandel vervolgens over de Nieuwendijk. Die gaat vanzelf over in de Haarlemmerdijk, Uiteindelijk beland je op het Haarlemmerplein.  Achter het Plein bevindt zich een brug. Passeer de brug en vervolgens ligt het Westerpark in al zijn schoonheid rechts van je!     

Per tram lijn 10. Halte van hallstraat uitstappen. Pal achter de Haarlemmerweg bevindt zich de Westergasfabriek.

Per bus . Op het Centraal Station neem je bus 21. Halte van Hallstraat is uw eindbestemming.

Per auto. vanaf de ring A10 West afslag 103. Ga rechtsaf en blijf de borden Amsterdam Centrum volgen. Aan je linkerhand aan de overkant van de gracht verschijnt de Westergasfabriek. Komend vanuit het Noorden op de ring, dien je afslag s104 te pakken, in de richting van het stadscentrum. Zodra het Westerpark opdoemt aan je rechterhand, sla je rechtsaf de haarlemmerweg op. Op het terrein van de Westergasfabriek vind je parkeergelegenheid. (Via de oude ijzeren brug kun je het kanaal oversteken.)